pepperogparmesan gjør all mat bedre

Jeg elsker å lage mat og er nesten fanatisk motstander av kjedelig mat. Derfor skriver jeg ned noen linjer de gangene jeg mener jeg har laget noe skikkelig godt.
Enkel mat, rask mat, komplisert mat, imponerende mat, tirsdagsmat, tradisjonsmat, fusion cooking, italiensk mat, hele-lørdagskvelden-med-venner-og-vinflasker-mat, nattmat og nistemat - alt har sin tid.
Men kjedelig, smakløs mat hører ikke hjemme noen steder.
pepperogparmesan kjemper mot kjedelig mat!

lørdag 25. september 2010

Puré, stavmikserens beste venn.


Det nærmest perfekte tilbehør til høstmat er rykende varm, fløyelsemyk og smakfull puré.

Nesten alle grønnsaker egner seg, men rotgrønnsaker og blomkål og brokkoli er i en særklasse.


Her to av mine favoritter, laget for 2 personer:

Gulrot og ingefær
5 - 6 gulrøtter
2 små el 1 stor potet
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
ca 1 cm ingefær, skrelt og hakket

Stek løk og hvitløk i litt olje til de er blanke og litt myke. Tilsett ingefær. Lukten er helt fantastisk! Når det er gjennomvarmt og gyldnet, ta det ut av panna. Denne herlige blandingen har du i pureen senere.

Skrell og del gulrøttene og poteten - kok til det er mørt.
Hell av vannet, men ta vare på ca en desiliter. Mos dette med en moser eller sleiv eller hva du nå enn har, spe på med kokevannet. Nå har du løk- og ingefærblandingen.
Så tar du frem stav mikseren og virkleig kjører puréen til - jepp - puré.
Litt pepperogparmesan, litt salt, litt fløte gjør underverker.
Dette spiste vi igår til trukket breiflabb og grillet aubergine. Fantastisk tilbehør til hvit fisk!


Blomkålpuré
Enda enklere - bare stek litt løk og hvitløk som beskrevet over (dropp ingefær) kok en blomkål i en 50/50 blanding vann og melk, ta vare på litt av kokevannet, mos, tilsett løk, spe ut, stavmisker, krydder, ferdig!

Her er parmesan et must - umami-smaken i parmesan passer helt glimrende med blomkålen. Denne er litt mindre smaksrik, litt rundere og passer veldig fint til f.eks entrecote eller lam.

Hva er den oransje firkanten, lurer du på?
Det er gulrot- og ingefærpuré!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar