pepperogparmesan gjør all mat bedre

Jeg elsker å lage mat og er nesten fanatisk motstander av kjedelig mat. Derfor skriver jeg ned noen linjer de gangene jeg mener jeg har laget noe skikkelig godt.
Enkel mat, rask mat, komplisert mat, imponerende mat, tirsdagsmat, tradisjonsmat, fusion cooking, italiensk mat, hele-lørdagskvelden-med-venner-og-vinflasker-mat, nattmat og nistemat - alt har sin tid.
Men kjedelig, smakløs mat hører ikke hjemme noen steder.
pepperogparmesan kjemper mot kjedelig mat!

mandag 3. januar 2011

Nyttårsmeny

Her er resultatet av årets nyttårsmiddag - med bilder denne gangen!

Vegetarianeren en Venninne og jeg, altså en passe stor forsamling. Og siden Vegetarianeren er på penicillin og Venninnen kjørte bil, ble det desto mer vin til meg.
Godt Nytt År!


Forrett - vegetarvårruller

Disse er beskrevet et annet sted her på bloggen, denne gang med bare gulrøtter, bønnespirer, agurk og vårløk.

Dette er en slager på mitt kjøkken - snart en signaturret. Når man har strimlet grønsakene, noe som kan gjøres noen timer før ervering, tar det bare 1 minutt per hele rull å gjøre dette ferdig.

Tips: gulrøttene ble blansjert i 10 sekunder i kokende vann for å myke dem opp litt. Dette funket veldig bra - husk å kjøle dem i iskaldt vann rett etter blansjeringen.


Hovedrett - dampet kveite med jordskokkpurèe, rødbeter og cranberry/løksmør

Kveite er min favorittfisk. Hvit som snø, god flaking og ikke minst veldig lett å varmebehandle.

Dampes i form med hvitvin, salt og pepper under et lokk av alufolie, ca 20 minutter på 160 grader. øyaktig steketid må du finne ut av selv.

Rødbetene (ferske) ble skjært i bunn og topp, plasset på et lag grovsalt og bakt i 90 minutter under folie. Skjæres i båter og serveres med skallet på.

Jordskokkpurée er kanskje det enkleste i verden - skrubb skokkene, skjær dem i små biter og hell over melk/fløte 50/50. Kok opp, kok til det er supermørt. Sil og ta vare på melka. mos, spe med kokemelka og kjør med stavmikser til perfekt purée. Ikke noe salt! Ingen krydder! Bare naturen!

Hakk 3 sjalottløk, fres i smør til blankt. Ha oppi en neve eller to med tørkede cranberries (tranebær) eller gjerne ferkse tyttebær. Røres rundt i smeltet smør til de tørekde bærene er nesten oppsvulmet igjen. Dette. Er. Dritgodt.

Cranberry / løksmør skal jeg DEFINITIVT lage igjen. Mange ganger.

Vinen: en Bründlmayer Kamptal Terassen 2009 Grüner Veltliner. Frisk, passe krydret grüner med nok syre til å håndtere maten og passe friskhet som matcher bærene. Ærlig talt - det var den eneste drikkeklare hvitvinen jeg hadde i skapet. Men den var veldig god. 87 poeng.


Dessert - sjokoladeganache med klementingranité og rabarbrasuppe

Sjokoladeganache - Jeg gidder ikke skrive oppskriften på dette, bruk Google for å finne oppskrifter på "chocoloate ganache". Jeg sier bare: det er lett, det er godt og kan formes akkurat som du vil.

Granite - frys saft av klementiner, bare husk å røre i den hvert 20. minutt. Serveres umiddelbart. Lett som en plett!

Rabarbrasuppe - det har du vel frosset ned fra i sommer, vel?!
Det har vi. Det er bare det at jeg TRODDE det var rekekraft. Fargen ligner litt. Smaken gjør det ikke.
Moral: Man tager hvad man haver.

Champagne - André Clouet 2002 Brut Millesimé

Streng, tørr, nesten kjemisk - ærlig talt litt skuffende. Det var struktur og dybde i smaken men det ble overdøvet av noe spisst og nesten ubehagelig. Dette forsvant heldigvis etter none minutter, omtrent som når man lufter en rødvin noen timer.

Men i lyset av raketter og godt selskap tolererer man ganske stort avvik fra det perfekte.
Jeg har en flaske til i skapet, den skal få ligge et år til, minst.
80 poeng (men kan ha vært en dårlig flaske)

Godt Nytt År - masse spennede mat venter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar