pepperogparmesan gjør all mat bedre

Jeg elsker å lage mat og er nesten fanatisk motstander av kjedelig mat. Derfor skriver jeg ned noen linjer de gangene jeg mener jeg har laget noe skikkelig godt.
Enkel mat, rask mat, komplisert mat, imponerende mat, tirsdagsmat, tradisjonsmat, fusion cooking, italiensk mat, hele-lørdagskvelden-med-venner-og-vinflasker-mat, nattmat og nistemat - alt har sin tid.
Men kjedelig, smakløs mat hører ikke hjemme noen steder.
pepperogparmesan kjemper mot kjedelig mat!

onsdag 22. desember 2010

Grytebrød

Her er mitt andre forsøk på grytebrød, eller No knead Bread. Null elting, bare lang heving og steking i en gryte med lokk. VELDIG enkelt!

Sett deigen om kvelden, stek den om morgenen og du får ferkst brød til frokst.
Tidsbruk: 3 + 3 minutter og 40 minutter steking.

Oppskrift til et brød:

8 deciliter (ikke mål i gram) mel. Jeg bruker ca 10% grov rugmel eller sammalt hvete.
10 gram salt
4 decilieter kaldt vann
En liten bit fersk gjær på størrelse med en rød bønne. Bruk mindre gjær en du tror - og litt mindre enn det igjen.

Bland ut gjær i vann. Bland mel og salt. Bland alt sammen.
Ikke kna, bare bland det sammen. Dekk bollen med plast, la det stå i romtemperatur i 12 timer.

Enkelt sagt er heving en prosess der glutenet i melet omdannes til en ny struktur. Dette gjøres enten gjennom elting eller gjennom langson heving.

Hvis du har det travelt = elt i vei og hev i en time.
Har du god tid = dropp eltingen og la det heve saaaaaakte med lite gjær.
Etter 12 timer er deigen porøs, nesten flytende og full av bobler. Hell det ut på benken, strø over litt mel og brett deigen sammen noen ganger. Dette er en ganske løs og klissete deig, derav gryta. Splatt hele greia oppi en forvarmet leirgryte, støpejernsgryte eller lignende.

Inn i ovneen på 230 grader, 20 minutter med lokket på, deretter 20 minutter med lokket av.

Ta ut av gryta, avkjøl på rist.

Denne oppskriften stammer egentlig fra The Sullivan Street Bakery i New York.
Jeg ble inspirert til å prøve denne teknikken etter en diskusjon på Fluefiskesiden - det er en helt annen historie.

Se mer her på YouTube

- pepperogparmesan

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar